Businesscase | De Economic Transport Box

Al vanaf onze start in 1981 realiseren wij voor onze klanten op maat gemaakte aanpassingen aan bakken, palletboxen, pallets en korven. Maatwerk kan een logo op een stapelbak zijn of een kunststof pallet in een afwijkend formaat. Als een productaanpassing niet volstaat, dan ontwikkelen wij een compleet nieuw product. Zo is ook de Economic Transport Box (ET box) ontstaan. De ET box is de enige transportbak in de logistieke maat 1200 x 800 mm die zowel stapelbaar als nestbaar is.

De ET box is midden jaren ’90 ontwikkeld in nauwe samenwerking met onze klant Polskamp Meat Industrie en onze fabrikant Craemer. Sindsdien zijn er honderdduizenden van deze bakken in omloop. In 2021 hebben wij deze stapel-nestbare transportbak op verschillende punten geoptimaliseerd, wederom volgens de wens van en in nauwe samenwerking met onze klant. Lees in dit artikel meer over ons maatwerktraject met Polskamp Meat Industrie.

1995 | De vraag van Polskamp

Het is midden jaren ’90 wanneer Polskamp Meat Industrie uit het Gelderlandse Ermelo bij ons aanklopt met een prangende vraag. De kunststof bakken waarmee ze tot dan toe werken leveren veel frustraties op. De bakken gaan snel kapot en nemen bovendien te veel ruimte in beslag tijdens het transport in vrachtwagens. Wat Polskamp nodig heeft is een stevige, vriesbestendige bak in een logistieke maat die zowel kan stapelen als kan nesten. Een bak die tot dan toe nog niet bestaat.

Polskamp Meat Industrie Ermelo

Over Polskamp Meat Industrie

Polskamp Meat Industrie verwerkt sinds 1975 de restproducten uit de pluimveesector. Zij scheiden o.a. het kippenvlees van het bot. Het kipseparatorvlees dat hierbij ontstaat is de grondstof voor diverse voedselwaren zoals worsten, burgers en kipnuggets. Meer over dit familiebedrijf vind je op Polskamp.nl.

1996 | Het maatwerktraject

Bij Hulkenberg zien we meteen brood in deze nieuwe bak. Onze fabrikant is niet direct overtuigd. Om een compleet nieuw product op de markt te brengen is niet alleen een nieuwe matrijs nodig; er moet ook een nieuwe productlijn opgestart worden. Een forse investering voor één klant. Mede door de unieke eigenschappen en productvoordelen van de ET box krijgen wij alle benodigde partijen aan boord.

Economic Transport Box genest en gestapeld

Uniek aan de ET box

 • Logistieke maat 1200 x 800 mm | De ET box heeft het formaat van een europallet. Met deze maatvoering kunnen de ET boxen efficiënt in vrachtwagens vervoerd worden. Alle beschikbare vloerruimte wordt benut. De logistieke maat is een absolute pré voor Polskamp Meat Industrie. De vleesverwerker exporteert grote hoeveelheden producten naar het buitenland. Door de efficiënte belading van de trailers wordt er direct bespaard op de transportkosten.
 • 70 % ruimtebesparing door het stapel-nestsysteem | Volle ET boxen staan stevig op elkaar gestapeld in de trailers van Polskamp. De vleesverwerker werkt met een ruilsysteem. Wanneer de lading is geleverd, worden de lege ET boxen retour genomen. De lege ET boxen worden tijdens de retourvracht ruimtebesparend in elkaar genest. Zo kunnen er meer boxen meegenomen worden. Dankzij het stapel-nestsysteem bespaart Polskamp tot 70% aan ruimte bij leeg transport. Ook bij de import van grondstoffen levert dit Polskamp een groot voordeel op.

Steven van de Craats, mede-eigenaar van Polskamp: “Een groot deel van onze grondstoffen komt uit Engeland. Wanneer er één volumeauto met lege ET Boxen naar Engeland rijdt, kunnen er met hetzelfde aantal boxen vier gekoelde vrachtwagens worden beladen." 

 • Unieke constructie waarborgt de kwaliteit | ET boxen zijn gemaakt van nieuw HDPE kunststof. Dit materiaal is voedingsmiddelengeschikt, verregaand chemicaliënbestendig en bestand tegen temperaturen van -30⁰ tot +40⁰, en kortstondig tot +90⁰. De vorm van de ET box is uniek en draagt bij aan een optimaal koelproces van het kippenvlees.

“De constructie van de ET Box zorgt ervoor dat de inhoud van de boxen snel en tot in de kern wordt gekoeld. Een aanzienlijke energiebesparing, waarbij bovenal de kwaliteit van het vlees gegarandeerd behouden blijft.” 

Afbeelding: De nieuwe ET box stapelbaar en nestbaar 2

2021 | Nieuwe generatie Economic Transport Boxen

Na 25 jaar trouwe dienst is slechts een fractie van de ET boxen aan vervanging toe. Toch wil Polskamp de ET box optimaliseren. Door de praktijkervaring met ruim honderdduizend ET boxen weten we op welke punten de stapel-nestbare bak een verbeterslag kan maken.

Het ruimtebesparende stapel-nestsysteem, de robuuste constructie en het hoogwaardige HDPE kunststof materiaal blijven behouden. Onderstaande productonderdelen zijn in de nieuwe generatie ET boxen geoptimaliseerd.

ET boxen in stapeling

ET Box 2.0 - wat is vernieuwd?

 • De poten van de ET box zijn hoger. Hierdoor is er voldoende ruimte voor de vorken van de heftruck om de bak op te tillen, ook als de poten door jarenlang gebruik aan de onderzijde iets afslijten en daardoor korter worden.
 • De bodem is extra versterkt met dikkere ribben. Hierbij is het deel waar de heftruckvorken onder de bodem schuiven en hem optillen afgeschuind. Door de afgeschuinde bodem hebben de heftruckvorken optimaal toegang. Er zijn geen scherpe hoeken die kunnen beschadigen. Tevens is de maaswijdte van het bodemraster bij de nieuwe ET box kleiner, zodat heftruckvorken hier niet tussen kunnen raken en zo de versterkingsribben beschadigen.
 • De bovenrand is extra verstevigd waardoor de nieuwe ET box minder snel vervormd.
 • De korte zijden van de ET box zijn uitgerust met een royale grijprand met een geïntegreerde voorziening voor RFID transponders. Via de insteekopening kan de transporder eenvoudig in de grijprand geschoven worden. Ook het achteraf vervangen van defecte transponders gaat hierdoor snel en eenvoudig. Een barcode of QR-code, gedrukt op de transponder, kan eenvoudig worden gescand.
 • Ruime en solide draagplateaus garanderen een veilige stapeling van volle ET Boxen.
 • Door de verticale stapelribben zakken de nieuwe ET boxen in geneste toestand niet te ver in elkaar en ook gaan ze hierdoor niet scheef hangen. Ook kunnen de ET boxen makkelijker ontnest worden, ze blijven niet in elkaar klemmen.
 • Meer stabiliteit en vormvastheid door de trapsgewijze zijwanden.
 • Bij de nieuwe ET box is het stapel-nestsysteem verwerkt in de lange zijden. Hierdoor is het voor de medewerker die de ET box met de heftruck verplaatst in één oogopslag duidelijk hoe de transportbox gestapeld moet worden. Bij de eerste generatie ET boxen was het stapel-nestsysteem verwerkt in de korte zijden van de box. Omdat de ET box via de lange zijde wordt ingereden was het stapel-nestsysteem bij de eerste generatie ET Boxen niet duidelijk zichtbaar voor de heftruckchauffeur.
Voorziening voor transponders
Voorziening voor transponders
Verticale stapelribben voor stabiel nesten van lege boxen
Verticale stapelribben voor stabiel nesten van lege boxen
Versterkte bodem
Versterkte bodem
Stapel-nestsysteem in de lange zijde
Stapel-nestsysteem in de lange zijde

Meer informatie over de Economic Transport Box

Voor meer productinformatie bekijk je onze ET boxen online of neem je contact op met onze productspecialisten, telefonisch +31 (0)314 664400 of per e-mail info@hulkenberg.nl. Benieuwd wat ons maatwerk voor jouw logitiek kan betekenen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij denken graag met jou mee. 

Waarom Hulkenberg?

 • Hoogwaardige producten
 • Innovatief
 • Klantgericht
 • Maatwerk
 • Meer dan 40 jaar ervaring
 • Snelle levering

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief