Uw offerte
  • 6.500 + producten uit voorraad leverbaar

Klantenservice Contact met een specialist

Van wegwerp naar herbruikbaar – nieuwe wetgeving plastic bekers

Na twee ‘stille’ zomers is die van 2022 een stuk roeriger, mede door de inhaalslag van feesten en festivals. De evenementen keren uitbundig terug, maar laten veelal de plastic wegwerpbekers thuis. Veel organisatoren hebben de overstap gemaakt van wegwerpbekers naar herbruikbare hardplastic glazen. Deze glazen moeten bij de bar ingeleverd worden om een nieuw drankje te kunnen bemachtigen. Hierdoor worden de lege plastic glazen niet langer platgetrapt op de grond, maar ingezameld aan de bar. De gebruikte glazen worden vervolgens of recycled of gereinigd voor hergebruik.

Nieuwe wetgeving plastic wegwerpbekers

 

Na het verbod op (gratis) plastic tasjes en plastic rietjes, bestek en roerstaafjes zijn nu de wegwerpbekers aan de beurt. Het gebruik van eenmalige plastics wordt steeds meer aan banden gelegd. Dit om het zwerfafval en andere milieuvervuiling zoveel mogelijk te beperken.

Met ingang van 2024 komt er een verbod op plastic wegwerpbekers bij horeca, festivals, kantoren en op andere locaties waar ter plekke wordt gegeten en gedronken. Ook plastic maaltijdverpakkingen voor eenmalig gebruik mogen vanaf dat moment niet meer uitgegeven worden. Het milieuvriendelijke alternatief zijn herbruikbare borden en bekers. In aanloop naar de nieuwe wetgeving stappen veel ondernemers al over van wegwerp naar herbruikbare verpakkingen.

Recyclen of hergebruiken – dit gebeurt er op het festivalterrein

Recycling van wegwerpbekers

In de zomer van 2022 wordt het inruilsysteem met plastic glazen al op verschillende festivals ingezet. Festivalbezoekers ontvangen bij binnenkomst een recyclemunt of ze betalen bij het eerste drankje een extra bedrag voor het plastic glas.

De recyclemunt vertegenwoordigt de waarde van een plastic glas. Wanneer je een drankje bestelt aan de bar, lever je de munt in en ontvang je een gevuld plastic glas. Wanneer het glas leeg is, kun je hem bij de bar inleveren voor een nieuw drankje. Nog even geen dorst? Dan ruil je het lege glas weer in voor een recyclemunt.

Dat je zonder lege beker of recyclemunt meer moet betalen voor een drankje, weerhoudt de bezoekers ervan om hun gebruikte glazen op de grond te gooien. De ingeleverde plastic wegwerpglazen worden tijdens het festival ingezameld en nadien gerecycled.

Hergebruik van hardplastic glazen

Andere festivalorganisatoren gaan nog een stapje verder. Bij hen komen wegwerpplastics het terrein niet meer op. Hier serveren ze uitsluitend drank in herbruikbare hardplastic glazen. Ook deze festivalorganisatoren werken met een recyclemunt. De bekers waarin de drankjes worden geschonken zijn gemaakt van herbruikbaar hardplastic. De glazen kunnen daarom naderhand worden schoongespoeld en hergebruikt bij andere evenementen.

Om de logistiek van de hardplastic glazen van en naar een festival zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, worden bekerbakken ingezet. Deze kunststof bekerbakken zijn afsluitbaar en stapelbaar. De hardplastic glazen worden hierin ingezameld en vervoerd. Wanneer na een festival de gebruikte bekers schoon en droog uit de wasstraat komen, worden ze in deze bekerbakken stofvrij opgeslagen en in opslag gezet. Verhuurder Cupstack laat zien hoe de logistiek van hardplastic bekers in bekerbakken er in de praktijk uitziet (inclusief video).

Meer maatregelen: statiegeld op wegwerpflesjes en blikjes

Op allerlei fronten wordt het gebruik van eenmalige plastics tegengegaan. Zo wordt sinds de zomer van 2021 statiegeld geheven op petflesjes. Sindsdien wordt dit plastic afval massaal ingeleverd bij supermarkten en tankstations. Het aantal lege petflesjes in het zwerfafval is hierdoor aanzienlijk afgenomen. Per 31 december 2022 komt er ook statiegeld op blikjes.

Steeds meer bedrijven, horecaondernemers en instellingen nemen zelf verantwoordelijkheid voor de door hen verkochte petflessen. Zij plaatsen kunststof inzamelcontainers voor petflesjes in hun bedrijfskantines en horecazaken. Lees meer over inzamelcontainers voor petflessen in onze kennisbank.

Duurzaam met kunststof

Ons assortiment bestaat uit producten die gemaakt zijn van duurzaam kunststof. Dit materiaal is sterk, slijtvast, gaat lang mee en is recyclebaar. Bovendien leveren onze producten tijdwinst, ruimtebesparing en een efficiente logistiek op. Zo dragen onze kunststof bekerbakken bij aan een veilige en schone logistiek van herbruikbare hardplastic glazen en worden lege petflesjes massaal in onze inzamelcontainers ingezameld voor recycling. Voor meer informatie over onze duurzame producten van kunststof, neem je contact met ons op: telefonisch +31 (0)314 664400 of per e-mail info@transoplast.nl. Wij helpen je graag verder.