Uw offerte
  • 6.500 + producten uit voorraad leverbaar

Klantenservice Contact met een specialist

Stapelbak kopen? Denk ook aan de binnenmaten

Het formaat is één van de eerste dingen waar je op let bij de aankoop van een bak, krat of box. De standaard euronorm afmetingen van deze ladingdragers gaan over de buitenmaten van de bak. De ladingdragers hebben daarnaast ook een inwendig formaat. De inwendige breedte, lengte en hoogte van de bak verschillen van de buitenmaat.

Wil je zeker weten dat jouw producten passen in de stapelbak die je koopt, check dan ook de binnenmaten. Je vindt de inwendige bakafmetingen bij de specificaties van het product.

Inwendige bakafmetingen – waarom is dit van belang?

Als je een stapelbak koopt, wil je er zeker van zijn dat jouw goederen erin passen. Goederen die boven de bak uitsteken, zijn kwetsbaar voor beschadiging. Ook is stapeling van bakken niet mogelijk wanneer er iets boven de rand uitsteekt. Om dit te voorkomen, controleer je voor aankoop ook de binnenmaten van de bak die je op het oog hebt. De inwendige breedtes en lengtes zijn vooral van belang wanneer je een vakverdeling op de bodem van de stapelbak wilt aanbrengen.

Inwendige breedte en lengte van stapelbakken

Het verschil tussen de buitenmaat en de binnenmaat van een stapelbak is ruim 3 cm. Het binnenvolume van een stapelbak is dus geringer dan diens formaat doet vermoeden. Ook het design van de stapelbak speelt hierbij een belangrijke rol. Stapelbakken hebben weliswaar rechte wanden; de binnenwanden lopen echter iets schuin, licht conisch af. Hierdoor is de binnenmaat van de bak bovenin bij de rand een paar millimeter breder dan onderin bij de bodem.

Bij de stapelbakken op onze website en webshop vermelden wij de inwendige breedte op het breedste punt; namelijk bij de bovenrand. Heb je de exacte inwendige afmetingen op andere punten van de stapelbak nodig? Informeer dan bij onze productspecialisten, +31 (0)314 664400.

Inwendige hoogte van stapelbakken

Wil je bakken stapelen, houd dan rekening met de binnenhoogte. Bij stapeling valt een gedeelte van de bodem (de bodemrand) van de ene stapelbak in de bovenrand van de andere stapelbak. Het gaat om ongeveer een centimeter bij stapelbakken, afhankelijk van het type. Een stapelbak die tot de rand toe gevuld is, kan dus niet meer stabiel gestapeld worden. Houd daarom bij het beladen van de bak rekening met de ruimte die nodig is om de bak te kunnen stapelen.

Bakhoogte en stapelhoogte

De hoogte van een stapelbak kan op twee manieren geïnterpreteerd worden. Er is namelijk een verschil tussen de hoogte van een bak en de stapelhoogte van een bak. Op de afbeelding hiernaast is dit verschil duidelijk zichtbaar: de hoogte van deze bak is 220 mm en de stapelhoogte 210 mm. Klik op de foto voor een vergroting.

De hoogte van de bak is altijd inclusief de bodemrand. Bij stapeling valt deze ín de bovenrand van de bak waarop hij gestapeld wordt. Hierdoor is de stapelhoogte van een bak gemiddeld één centimeter lager dan de volledige bakhoogte (inclusief bodemrand). Zo heeft de bodemrand bij stapeling zowel invloed op de stapelhoogte als de beschikbare inwendige hoogte van de bak.

Meer informatie over inwendige formaten?

De inwendige maten van onze producten vind je bij de specificaties op de productpagina. Onze collega’s vertellen je graag meer over de binnenmaten van onze producten. Bij vragen neem contact op via de mail info@transoplast.nl of per telefoon +31 (0)314 664400.