Datum 17-11-2020
e-bike accu

Ontvlambare lithium batterij veilig vervoeren

In een gemiddeld huishouden kom je zo’n 115 batterijen tegen. Alkaline batterijen, maar ook lithium batterijen en juist het aandeel van deze batterijen groeit. Lithium batterijen danken hun opmars aan het lichte gewicht, hun hoge energiedichtheid en het feit dat ze oplaadbaar zijn. Lithium batterijen zijn krachtiger dan alkaline batterijen, maar ook veel gevaarlijker. Bij verkeerd gebruik zijn ze brandgevaarlijk. Bij brand zijn lithium batterijen ook nog eens lastig te blussen en komen er giftige stoffen vrij.

Lithium batterijen - wat is een veilig gebruik en hoe kun je ze het best vervoeren? Op deze en andere vragen vind je antwoord in dit artikel.

Opladen batterij smartphone

Veilig gebruik van lithium batterijen

Lithium batterijen leveren elektriciteit aan smartphones, tablets, laptops, powerbanks, e-bikes, elektrische auto’s, horloges en elektrische tandenborstels. Bijna ongemerkt groeit het aantal lithium batterijen in je leven. Iets om je bewust van te zijn; vooral vanwege je eigen veiligheid. Bij verkeerd gebruik kunnen lithium batterijen en accu’s vlam vatten. Naar schatting van Brandweer Nederland gebeurde dit in 2017 gemiddeld zo’n twee keer in de week in ons land. Op hun website geven ze tips en uitleg voor een veilig gebruik van lithium-ion batterijen. Bijvoorbeeld: gebruik de originele oplader, leg een batterij nooit in de volle zon en laad de batterij op in de buurt van een rookmelder. Dit is wat je zelf kunt doen. Achter de schermen wordt door overheid, instellingen en het bedrijfsleven samengewerkt aan meer inzicht en betere procedures en regelgeving rondom lithium batterijen. Een geruststellende gedachte.

Alkaline, lithiummetaal en lithium-ion – de verschillen

Lithium batterijen vallen onder de categorie gevaarlijke stoffen; alkaline batterijen niet. Het verschil tussen beide soorten zit in de chemische samenstelling. Een alkalinebatterij levert energie door de elektrochemische reactie tussen zinkpoeder, mangaandioxide en grafiet. Bij een lithiumbatterij komt energie vrij door de reactie tussen mangaandioxide en lithium. Het verschil in de chemische samenstelling zorgt ervoor dat lithium batterijen tot zeven keer langer mee gaan dan batterijen van alkaline. Ook zijn lithium-ion batterijen oplaadbaar en alkaline batterijen niet. Let op: er bestaan twee soorten lithium batterijen: lithiummetaal en lithium-ion, waarvan alleen de laatst genoemde oplaadbaar is.

Lithium batterijen veilig vervoeren

Bij Hulkenberg ontvangen we regelmatig vragen over complexe logistieke vraagstukken. Zo ook over het opslaan en vervoeren van batterijen. Vragen als hoe bezorg je producten met een lithium accu veilig bij je klant. Vragen over het retourneren van defecte batterijen; wat is de meest veilige manier? Maar ook, wie is verantwoordelijk voor de verzending? Het zijn vragen waarmee je te maken krijgt als je producten verkoopt met een lithium batterij of accu. Wetgeving stelt dat de afzender altijd verantwoordelijk is voor een correcte verzending. Ook moeten zendingen die lithium batterijen bevatten voorzien zijn van een lithium batterij markering of een lithium batterij label.

Toepassing in batterijbox

Lithium batterijen, maar ook defecte batterijen met een andere chemische samenstelling, zijn gevaargoed. Zij moeten bij opslag of transport verpakt worden in een UN-gekeurde verpakking conform verpakkingsgroep II. Waaraan de verpakking precies moet voldoen verschilt per situatie. Zo kan bijvoorbeeld verlangd worden dat de batterij in een lekdichte verpakking vervoerd wordt; individueel omsloten met een niet-brandbaar en niet-geleidend schokabsorberend isolatiemateriaal. Voor een dergelijke handling zijn speciale batterijboxen op de markt. In een batterijbox kunnen lithium batterijen veilig opgeslagen en vervoerd worden. Bij brand of een bepaalde temperatuur smelten de granulaat korrels die rondom de batterij liggen. Het gesmolten granulaat vormt een laag over de verhitte batterij waardoor er geen zuurstof bij het vuur komt en de brand afkoelt en dooft.

Wanneer heb je een speciale gevaargoed box nodig?

Er is geen pasklaar antwoord als het gaat om het vervoer van lithium batterijen. Door de varia aan typen batterijen, UN codes en bijbehorende wetgeving is een gedegen voorbereiding nodig. Raadpleeg daarom altijd de gebruiksaanwijzing van de batterij en informeer bij jouw vervoerder naar de voorschriften voor opslag en (retour)transport. Zo krijg je meer inzicht in een veilige logistiek voor jouw situatie.

Batterijboxen voor lithium batterijen

De batterijboxen van Hulkenberg voldoen aan de internationale veiligheidsvoorschriften voor transport van batterijen. Het zijn UN-gekeurde verpakkingen voor lithium-ion UN 3480 en lithium-metaal UN 3090 batterijen. De batterijboxen zijn gecertificeerd voor gevaarlijke stoffen, klasse Y. De boxen zijn leverbaar in twee uitvoeringen: kunststof batterijbox 600x400xH300 mm en metalen batterijbox 495x217xH368 mm. Met de batterijboxen van Hulkenberg kunnen Li-on batterijen veilig vervoerd worden.

Toepassing kunststof batterijbox met granulaat zakken

Hoe werkt een batterijbox?

Een batterijbox is voorzien van zakken met granulaat korrels. Batterijen en accu’s worden individueel op een zak granulaat gelegd en vervolgens rondom omsloten met andere zakken granulaat. Het is van groot belang dat het granulaat alle zijden van de batterij raakt, zodat bij brand geen warmte of vuur kan ontsnappen. Bij een bepaalde temperatuur smelten de granulaat korrels en vormen ze een ondoordringbare laag over de brandhaard of de verhitte batterij. Er komt dan geen zuurstof bij het vuur. Een heropleving van de brand is daardoor niet mogelijk. Tijdens dit proces wordt de warmte geabsorbeerd en de brand gekoeld. Eventueel vrijgekomen vloeistoffen worden door de gesmolten massa opgenomen. Er blijft geen blusschade achter. De volledige gebruikswijze van de batterijboxen staat omgeschreven bij de beschrijving van het product. Direct naar batterijboxen >>>

Producten vergelijken: batterijboxen

Kunststof batterijbox

Kunststof batterijbox

 • Formaat 600x400xH300 mm
 • Formaat inwending 548x365xH288 mm
 • Inhoud 55 liter
 • Gewicht 3,4 kg
 • Van PP-virgin kunststof

Direct naar de kunststof batterijbox >>>

Metalen batterijbox

Metalen batterijbox

 • Formaat 495x217xH368 mm
 • Formaat inwending 437x192xH355 mm
 • Inhoud 30 liter
 • Gewicht 14,4 kg
 • Van metaal

Direct naar de metalen batterijbox >>>

Meer informatie of persoonlijk advies

Het opslaan en vervoeren van gevaargoed als lithium batterijen vragen om weloverwogen handelen. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van de batterij. Bij vragen neem gerust contact met ons op, telefoonnummer +31 (0)314 664400. Wij zijn je graag van dienst.

Waarom Hulkenberg?

 • Hoogwaardige producten
 • Innovatief
 • Klantgericht
 • Maatwerk
 • Meer dan 40 jaar ervaring
 • Snelle levering

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief