Uw offerte

Waarom onze Euro H1 pallet de meest gebruikte kunststof poolpallet is

 

De Euro H1 kunststof pallet is verreweg de meest gebruikte poolpallet in Europa. Inmiddels zijn er meer dan 8 miljoen van deze pallets in omloop. H1 pallets kom je dan ook overal tegen, zoals in de levensmiddelenindustrie, de verpakkingsindustrie, de automotive sector en de chemische industrie. Wat is het geheim van de Euro H1 pallet? Wij duiken in de geschiedenis en zetten alle specificaties voor je op een rij.

Historie: van H1 prototype tot 8 miljoen poolpallets

Tot begin jaren 90 was de markt van kunststof pallets bezaaid met een wirwar aan pallettypes. Palletfabrikanten brachten kunststof pallets op de markt die qua producteigenschappen sterk van elkaar verschilden. In 1993 kwam daar verandering in toen palletfabrikant Paul Craemer GmbH een nieuwe kunststof pallet ontwikkelde geheel conform de richtlijnen van het EHI, het Europees Handelsinstituut. Deze europallet, de H1, was bestemd als ladingdrager voor de voorgeschreven E-serie vleeskratten. De marktintroductie van de Euro H1 verliep anders dan bij andere pallets. De H1 ontving als eerste kunststof pallet het EHI-keurmerk (later: GS1-keurmerk) en werd vervolgens de officiële poolpallet voor de Europese vlees- en vleeswarensector.

Later werd de Euro H1 met GS1-keurmerk pallet ook voorgeschreven als ladingdrager voor andere grondstoffen, materialen en verpakkingen. Hulkenberg was als partner en importeur van Craemer nauw betrokken bij de productontwikkeling en vermarkting van deze nieuwe pallet. De Euro H1 pallet groeide uit tot een groot succes met een afzet van ruim 8 miljoen exemplaren in medio 2016. De H1 europallet is veelvuldig gekopieerd en nagebouwd, maar tot op heden is naast Craemer slechts één andere leverancier in staat GS1 gecertificeerde H1 pallets te produceren.

 

Het poolsysteem van de H1 pallet

De H1 poolpallet circuleert in een zogenoemde ‘wilde’ pool. Dat wil zeggen dat elke gebruiker zijn eigen behoefte koopt of huurt bij een dienstverlener. De pool wordt echter niet beheerd door een poolbeheerder. Ruil en verrekening van de H1 pallets vindt plaats tussen de gebruikers onderling, zonder tussenkomst van een poolbeheerder.

Varianten van de kunststof H1 pallet

Van de succesvolle H1 poolpallet zijn in de loop der tijd vele varianten en uitvoeringstypes verschenen. Alle H1 pallettypen zijn uitgevoerd in euroformaat 1200 x 800 mm. Deze palletvarianten zijn niet bedoeld voor de pool en hebben geen GS1-keurmerk. Naast de diverse H1 pallets zijn er binnen de H-serie nog ander afmetingen leverbaar met een identieke bouwwijze en kwaliteit. Dit zijn de H3 blokpallet (1200 x 1000 mm) en de H2 pallet (800 x 600 mm).

Wat zijn de specificaties van de officiële GS1 poolpallet?

Verkozen worden tot officiële poolpallet voor de veeleisende Europese levensmiddelenindustrie gebeurt niet zonder reden. De heavy duty H1 pallet voldoet aan alle eisen van het GS1 keurmerk:

  • De Euro H1 is uitgevoerd met dichtgelaste palletsledes en klossen, waardoor er geen vuil kan binnendringen.
  • Op het palletdek zitten centreernokken voor het vastzetten van Euronorm stapelbakken en kratten 600 x 400 mm. Er kunnen 4 stapels bakken en kratten stabiel geplaatst worden op de H1 europallet.
  • De H1 heeft een vast tarragewicht van 18 kg. Dit maakt de H1 geschikt voor gebruik in automatische systemen, voor het nauwkeurig wegen van de lading en voor het onderling uitwisselen in een poolsysteem.

Bij de Euro H1 pallet zijn de kwetsbare palletonderdelen versterkt. De H1 heeft extra zware sledes en een verstevigde, schuine overgang van de palletsledes naar de klossen. Hiermee wordt de kans op breuk tot het minimum beperkt. De europallet heeft een temperatuurbestendigheid van -30°C tot +40°C, kortstondig tot +90°C en is eenvoudig te reinigen. H1 europallets hebben een lange levensduur, ook bij intensief gebruik.

Meer informatie over kunststof H1 pallets?

Vraag dan een vrijblijvende offerte aan, of neem contact met ons op: +31 (0)314 – 664400. Wij zijn je graag van dienst!