Uw offerte
  • 6.500 + producten uit voorraad leverbaar

Klantenservice Contact met een specialist

Wat is ESD?

ESD is de afkorting voor Elektrostatic Discharge, ofwel elektrostatische ontlading. Het symbool voor ESD kom je tegen bij een aantal van onze wijdmondvaten. Deze producten zijn gemaakt van elektrisch geleidend kunststof en beschermen elektrostatisch gevoelige goederen tegen oplading en ontlading.

Hoe ontstaat ESD?

 

Tijdens transport en bij het beladen van kunststof pallets, bakken en vaten ontstaat door wrijving een statische elektriciteit. Deze oplading wordt opgevolgd door een elektrostatische ontlading (ESD). Dit proces van opladen en ontladen kan schade en zelfs een explosie veroorzaken bij elektrostatisch gevoelige lading.

 

Wat zijn de gevaren van ESD?

 

Elektrostatische ontlading (ESD) kan grote gevolgen hebben, zoals vonkvorming, explosie en defecte apparatuur. Hoge reparatiekosten, schadevergoedingen of omzetverlies zijn dan het gevolg. Elektronische componenten, zoals halfgeleiders of IC’s, zijn zeer gevoelig voor elektrostatische oplading en de daaropvolgende ontlading. Daarom kiezen ondernemers in de elektronica-industrie voor ladingdragers van elektrisch geleidend kunststof. Niet alleen omdat bij deze producten de elektrostatische lading relatief snel kan afvloeien en daarmee een elektrostatische ontlading wordt ondervangen – ook voorkomen ESD ladingdragers vonkvorming. Deze ladingdragers kunnen daarom ook in explosievrije ruimtes gebruikt worden.

Hoe werkt het proces van ESD?

 

Als een product niet oplaadt, vindt ook geen ontlading plaats. Deze stelregel is één van de belangrijkste uitgangspunten bij de omgang met elektrostatisch gevoelige producten. Onze ESD wijdmondvaten zijn door toevoeging van een koolstofcompound elektrostatisch dissipatief. Dit betekent, dat de elektrostatische lading relatief snel kan afvloeien. Het dissipatieve materiaal van de ladingdragers voorkomt dus een oplading van de inhoud. De dissipatieve eigenschappen van onze kunststof producten zorgen daarmee voor voldoende bescherming van elektrostatisch gevoelige producten.

Een opslagsysteem biedt alleen bescherming tegen de gevaren van oplading en ontlading (ESD) mits het hele opslagsysteem bestaat uit elektrostatische dissipatief materiaal. Zo vindt op een verantwoorde wijze aarding plaats en kan elektrostatische lading relatief snel afvloeien.

 

Oppervlakteweerstand

 

Om beschadiging aan producten door ESD tegen te gaan, is het van belang dat statische elektriciteit zo snel mogelijk wordt afgevoerd. De doorslaggevende parameter bij de afvoer van elektrostatische lading is de oppervlakteweerstand. De specifieke oppervlakteweerstand wordt gemeten volgens DIN 53428 en IEC 60093. De oppervlakteweerstand van onze ESD wijdmondvaten ligt standaard tussen 10-4 en 10-10 Ohm (tenzij anders aangegeven). Het materiaal kenmerkt zich daardoor als dissipatief. Spanningsverschillen worden hierdoor in relatief korte tijd opgeheven.

Meer over elektrostatische dissipatief kunststof?

Vragen over ESD? Onze productspecialisten helpen je graag verder. Neem contact met ons op per telefoon +31 (0)314 664400 of per e-mail info@transoplast.nl.