Kunststof pallets of houten pallets?

Meer dan 50 jaar geleden werd de eerste kunststof pallet gepatenteerd. In de zomer van 1967 kreeg een Duitse fabrikant het patent op de eerste plastic pallet ter wereld. Deze kunststof pallet was met behulp van een mal uit één stuk geproduceerd. In de voedingsmiddelenindustrie, de elektro-industrie en de automotive-industrie is de kunststof pallet de standaard ladingdrager geworden. In deze branches heeft de plastic pallet de houten pallet volledig vervangen. 

De voordelen van de kunststof pallet ten opzichte van de houten pallet zijn samengevat op deze pagina. Wil je meer informatie over de kunststof pallet, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen: via telefoon 0314 - 664400 of per e-mail naar info@hulkenberg.nl.

Kunststof pallets
Houten pallets

Welk palletmateriaal is de beste keuze? Wij vergelijken kunststof met hout:

Kunststof pallets

Houten pallets

Reiniging / Hygiëne Steriele reiniging mogelijk
Door de gladde oppervlakte kan de kunststof pallet bij temperaturen tot 70°C snel en gemakkelijk gereinigd worden. Kunststof pallets zijn zeer hygiënisch en geven bacteriën geen kans.
Hout is niet steriel te reinigen.
Een houten pallet absorbeert water tijdens de schoonmaak. Bacteriën kunnen zich hierbij gemakkelijk nestelen.
Levensduur Meer dan 10 jaar
Kunststof pallets hebben een lange levensduur en zijn doorgaans meer dan 10 jaar in omloop. Dit komt omdat ze onvatbaar zijn voor ongedierte, niet splinteren en niet van vorm veranderen.
Ongeveer 2-3 jaar
Houten pallets moeten vaak na 2 tot 3 jaar gerepareerd of vervangen worden. Houten pallets versplinteren snel, absorberen vocht en vervormen.
Aanschafkosten Vanaf ca. 25,- euro
Een kunststof pallet voor meermalig gebruik kost ongeveer 25,- euro. De pallet heeft een levensduur van circa 10 jaar.
Vanaf ca. 15,- euro
Een houten pallet is leverbaar vanaf ongeveer 15,- euro. De levensduur van een houten pallet is echter veel korter dan van een kunststof pallet.
Gewicht 12-25 kg tarragewicht
Kunststof pallets zijn lichter dan houten pallets. Het gewicht van een kunststof pallet blijft in alle omstandigheden gelijk, omdat het kunststofmateriaal geen vocht opneemt.
20-26 kg eigen gewicht
Houten pallets zijn zwaarder dan kunststof pallets. Houten pallets hebben bovendien geen vast tarragewicht, omdat ze vocht opnemen.
Export Zonder IPPC merkteken inzetbaar
Kunststof exportpallets voldoen aan de strenge exportvoorwaarden voor landen als de VS, China, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland.
IPPC merkteken tegen meerprijs
Houten exportpallets moeten worden behandeld, getest en gemarkeerd volgens de ISPM 15 eisen. Dit zorgt voor extra kosten en bureaucratie.
Onderhoud Geen onderhoud nodig
Een kunststof pallet hoeft niet onderhouden te worden, omdat het kunststofmateriaal robuust en splintervrij is.
Onderhoud is noodzakelijk
Een houten pallet splintert. Ze veranderen ook van vorm door de zwaarte van de belading en de opname van vocht. Onderhoud is daarom nodig.
Materiaalstroom Optimaal voor geautomatiseerde transportsystemen
De kunststof pallet is de ideale ladingdrager voor geautomatiseerde transportsystemen. Dankzij de vaste vorm zijn er nauwelijks foutmeldingen bij gebruik van kunststof pallets.
Bron van fouten in een geautomatiseerd transportsysteem
De houten pallet zorgt vaak voor problemen en foutmeldingen in een geautomatiseerd transportsysteem. De palletvoeten kunnen verdraaien en veroorzaken zo storingen in de materiaalstroom.
Gezondheid Laag risico op letsel
Kunststof pallets zijn zeer robuust en splinteren niet. Ze hebben een laag gewicht en zijn daardoor met de handling minder belastend voor de rug.
Hoger risico op letsel
Houten pallets splinteren en bevatten coilnailers, ook wel spijkers of nagels, die lichamelijk letsel kunnen veroorzaken.
Personalisering Kleur en belastbaarheid aanpasbaar
Kunststof pallets kunnen in de productie voorzien worden van extra’s. UV-bestendigheid, temperatuurbestendigheid, laadvermogen en kleur kunnen op verzoek gewijzigd worden. Kunststof pallets kunnen ook bedrukt worden.
Alleen logobedrukking mogelijk
Het kleuren van houten pallets komt in de praktijk weinig voor. Een houten pallet kan wel gemankeerd worden met een logo.
Duurzaamheid Duurzaam
Kunststof pallets zijn stevig en stabiel en hoeven zelden vervangen te worden. Ze zijn lichter dan houten pallets en hebben daardoor een gunstig effect op de transportkosten. Kunststof pallets worden vaak gemaakt van gerecycled materiaal. Een kunststof pallet is tot 80% recyclebaar.
Van korte duur
Een houten pallet is minder robuust dan een kunststof pallet en moet daardoor vaker vervangen worden. Ook is een houten pallet zwaarder, waardoor de transportkosten bij vervoer op houten pallets hoger zijn. Het houtmateriaal is echter wel gemakkelijker en goedkoper verkrijgbaar.

Direct naar onze kunststof pallets:

Exportpallets
Exportpallets
Europallets
Europallets
Halve europallets
Halve europallets
ISO pallets
ISO pallets
Maatwerk en overige afmetingen
Maatwerk en overige afmetingen

Of eenvoudig in onze webshop te bestellen:

Exportpallets
Exportpallets
Europallets
Europallets
ISO pallets
ISO pallets

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief