Uw offerte
  • 6.500 + producten uit voorraad leverbaar

Klantenservice Contact met een specialist

Kunststof, wat is het eigenlijk?

Wat is kunststof? Iedereen kent het materiaal van naam en ons assortiment transport- en opslagmiddelen bestaat hoofdzakelijk uit producten die gemaakt zijn van kunststof, maar wat is het eigenlijk?

Kunststof is geen natuurlijke stof, maar een synthetisch vervaardigd materiaal. Kunststof wordt via een chemisch procedé ontwikkeld. Al in de 17e en 18e eeuw probeerden wetenschappers om natuurlijke producten na te maken. Rond het jaar 1830 lukte dit met Melamine, de eerste volledig kunstmatige stof. Pas 100 jaar later werd deze grondstof doorontwikkeld tot Bakeliet en vervolgens op grote schaal vervaardigd. Bakeliet was het eerste 100% kunstmatige materiaal dat in duizenden huishoudelijke en industriële producten werd toegepast.

Welke soorten kunststof zijn er?

Er zijn drie vormen van kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren. Een thermoplast is een kunststofsoort die smelt bij verhitting. Thermoharders blijven hard wanneer deze worden verhit, in tegenstelling tot de thermoplasten. Elastomeren zijn, zoals de naam al zegt, elastische kunststoffen.

Wat zijn thermoplasten?

Bijna al onze producten zijn gemaakt van polypropeen (PP) en polyetheen (PE). Dit zijn thermoplasten. Doordat thermoplasten smelten bij verhitting kan het kunststofmateriaal, het granulaat, in elke vorm worden gespoten. Wanneer het kunststofmateriaal afkoelt en weer verhardt, behoudt het de nieuwe vorm. Thermoplasten zijn uitermate geschikt voor de productie van onze stapelbakkenmagazijnbakkenpalletspalletboxen en vaatwaskorven. Hoewel PP en PE allebei thermoplasten zijn, verschillen ze wel degelijk van elkaar.

Wat zijn de verschillen tussen Polypropeen PP en Polyetheen PE?

 

Polypropeen (PP) heeft een hogere flexibiliteit en slijtvastheid dan Polyetheen (PE). Daarentegen is Polyetheen stijver dan Polypropeen, hetgeen van pas komt als het gaat om een geringe doorbuiging van grotere eindproducten. Polypropeen (PP) en Polyetheen (PE) hebben bovendien een verschillende temperatuurbestendigheid. PP heeft een hogere hittebestendigheid en PE een hogere vriesbestendigheid. PP kan verwarmd worden tot 90°C zonder materiaalverandering, maar functioneert het beste op kamertemperatuur. Daalt de temperatuur ruim onder de 0°C, dan wordt het materiaal bros en gevoelig voor breuk. Polyetheen (PE) is daarentegen vriesbestendig en kan ingezet worden bij temperaturen tot -40°C.

Meer informatie over kunststof?

Lees meer over de eigenschappen en mogelijkheden van polypropeen (PP), polyetheen (PE) en ECO Regranulaat of neem contact op met onze productspecialisten, telefoonnummer +31 (0)314 664400.